T
F
M

W
E

Oude Tieltstraat 59
8755 Ruiselede

051 68 94 11
051 68 62 97
0485 27 16 03

www.daktimmerwerken.be

Vraag hier uw offerte aan
Afwerkte woning te Deinze Gordingendak te Landegem Meergezinswoning te Liedekerke Afwerking in Meranti te Liedekerke Dakrand en Carport afwerking in Ceder te Oudenaarde
Bekijk onze realisaties

Materialen

Houten Dakconstructie

Canadese Oregon vs Europese Oregon/douglas

Hieronder zal er een onderscheid gemaakt worden tussen de twee belangrijkste en meest gebruiksvriendelijke houtsoorten voor het uitwerken van dakconstructies. Beiden vallen onder de noemer Oregon Pine, botanische benaming ‘Pseudotsuga menziesii’.

Het grote verschil tussen deze twee houtsoorten is het groeigebied. De originele Oregon Pine of Canadese Oregon kent zijn oorsprong in Noord-Amerika, meerbepaald in een strook van 2000 kilometer langs de westkust.

Beide houtsoorten zijn geschikt als constructiehout voor daktimmerwerken. Doch dient de aanduiding gemaakt te worden dat de Canadese Oregon een stuk duurzamer is en geen bijkomende drenking nodig heeft, hetgeen bij de Europese Oregon/Douglas wel uitgevoerd wordt. Door deze verplichte drenking zal de Europese Oregon/Douglas een groene kleur hebben. Op die manier is het als leek eenvoudig om beide houtsoorten van elkaar te onderscheiden.

De Europese Oregon/Douglas is een goedkoper alternatief voor de iets duurdere Canadese Oregon. Met betrekking tot het aanvragen van prijsopgaves en de vergelijking van prijsoffertes willen wij misverstanden omtrent deze houtsoorten voorkomen.

Ook andere houtsoorten zoals vuren of grenen zijn mogelijk, maar minder voor de hand liggend.

Dakrandoversteek & Gevelbekledingen   

Meranti

Een roodbruine houtsoort die uiterst geschikt is voor buitentoepassingen zoals dakrandoversteken en gevelbekledingen. Deze benaming is een verzamelnaam voor alle houtsoorten van het geslacht Shorea en de familie Dipterocarpaceae.

Het groeigebied van deze houtsoort situeert zich vooral in de regenwouden van Zuidoost-Azië met de belangrijkste concentratie in Maleisië en Indonesië.

Meranti kan fungeren als een goedkoper alternatief  voor de iets duurdere Western Red Ceder. Doch dient de aanduiding gemaakt te worden dat deze houtsoort iets minder duurzaam is, daarom is het aangewezen om verduurzamingmiddelen (vernis, olie…) aan te brengen om de levensduur te verlengen. Tevens zal er bij deze houtsoort geen natuurlijke vergrijzing optreden.

Western Red Ceder

Een lichte maar uiterste geschikte houtsoort voor alle buitentoepassingen; met als belangrijkste troef de natuurlijke vergrijzing die na verloop van tijd zal optreden. Western Red Ceder is een commerciële benaming voor alle houtsoorten binnen de familie Cupressaceae.

Het belangrijkste groeigebied komt voor in de Canadese provincie British Columbia. Er bevindt zich een bijkomend verspreidingsgebied met noordelijke uitlopers tot in Alaska en zuidelijke tot in Californië.

Iets duurdere gevel- en dakrandbekleding die geen enkel onderhoud vereist en toch een lange en stabiele duurzaamheid betracht. Bovendien is het mogelijk om voor de plaatsing een eerste vergrijzende olie aan te brengen. Zo wordt de natuurlijke vergrijzing gestimuleerd en krijgt men een gelijkmatig en egaal uitzicht.

image002.jpg image004.jpg

Ecologische materialen

thermowood.jpg
(Houtsoort: Grenen)

Een uitwerking met veel aandacht voor ecologie en milieubewustzijn. Het is Noords dennenhout dat een extra thermische behandeling onderging. Hierdoor werd het mogelijk om zijn duurzaamheid door te trekken tot een duurzaamheidklasse I/II.
Deze duurzaamheid is te vergelijken met Teak, Ceder, Bankirai,… .

Deze houtsoort in combinatie met dit verduurzamingproces is geschikt voor alle toepassingen zowel binnen als buiten. Met als belangrijkste karaktereigenschappen zijn ecologische verwerking, stabiel, duurzaam en aantrekkelijk aanzicht.

 Te verkrijgen in zowel blokprofiel alsook in de traditionele gevelplanchetten.

plato.jpg

(Houtsoort: Vuren)

Hydro-thermisch verduurzaamd Vuren FSC gelabeld hout. Dit is een licht maar uiterst sterk, stabiel en duurzaam product uit de eigen streek. Door deze Hydro-thermische verduurzaming word een extreem grote vormvastheid verkregen.

Door een uitgekiend procedé van koken en bakken wordt Vuren FSC op een milieuverantwoorde wijze verduurzaamd, zonder toevoeging van chemicaliën. Hierdoor wordt vuren Vuren FSC opgewaardeerd tot de hoogste duurzaamheidklasse. Zo kan een onbehandeld buitengebruik bekomen worden.

Te verkrijgen in zowel blokprofiel alsook in de traditionele gevelplanchetten.

 

 Naar boven

Andere mogelijkheden

Daarnaast willen wij graag onderstaande producten nog eens uitlichten, waarmee we een uitgebreide, positieve ervaring hebben.

image010.gif     image011.gif

eternit.jpg  deceuninck.jpg