T
F
M

W
E

Oude Tieltstraat 59
8755 Ruiselede

051 68 94 11
051 68 62 97
0485 27 16 03

www.daktimmerwerken.be

Vraag hier uw offerte aan
Afwerkte woning te Deinze Gordingendak te Landegem Meergezinswoning te Liedekerke Afwerking in Meranti te Liedekerke Dakrand en Carport afwerking in Ceder te Oudenaarde
Bekijk onze realisaties

Houten Dak & Houten Dakconstructies

Door de vele onduidelijkheden over hoe een houten dak zo kwalitatief mogelijk moet opgebouwd worden vinden wij het nodig om dit kort te beschrijven. Deze kwaliteitscontrole is nodig omdat enerzijds de nuttige ruimte onder het dak steeds vaker gebruikt wordt als leefruimte (of slaapgedeelte) en anderzijds omdat de stijgende energienormen vragen voor bijkomende verstevigingen.

Doordat de werkmethode van een Sarkingdak (isolatie bovenop de houten spanten) en/of het plaatsen van zonnepanelen en zonneboilers steeds vaker wordt toegepast, moeten zowel het materiaal, de werktuigen en de werkwijze correct worden uitgevoerd. Het is bijvoorbeeld compleet zinloos om een houtsoort als Epicia voor uw dak te gebruiken als deze het gewicht van de zonnepanelen niet kan dragen voor een periode van 30/35/40jaar lang. In dit geval zou het nodig zijn om uw dakstructuur te vervangen of aan te passen na 20 jaar wat de uitgespaarde kost van uw zelf opgewekte energie volledig teniet zal doen.

Hieronder enkele korte aandachtspunten waar uw dak moet aanvoldoen om de kwaliteit te garanderen, en dit meer dan 20jaar lang.

Traditioneel Houten Dak & dakconstructies : Materialen

De enige twee houtsoorten die voldoen om uw houten dakstructuur zo stevig mogelijk op te bouwen zijn Canadese Oregon Pine en Europese Oregon/Douglas. Deze eerste heeft een geel/bruine achtige kleur, de tweede is iets bleeker van kleur maar heeft een bijkomende GROENE drenkingslaag verkregen om een langere levensduur te verkrijgen. Opgelet, er is de mogelijkheid om de Europese Oregon/Douglas kleurloos te laten drenken. Voor een leek is het hierdoor moeilijk om op te maken of het nu om de betere Canadese Oregon of aldanniet over de Europese tegenganger gaat. Voor uitsluitsel kan u altijd de nodig certificaten navragen.

Om de werkwijze en opbouwmethode te bekijken verwijs ik graag naar onze pagina met foto's van tientallen houten daken (http://www.daktimmerwerken.be/nl_BE/realisaties). Op al deze daken is het mogelijk om alle mogelijke gewichten te plaatsen en om, zonder te moeten eindeloos verstevigen, aanpassingen (toevoegen velux,dakkapel,...) door te voeren. Als u een specifieke vraag hebt of realisaties ter plaatse wil bekijken stuur ons gerust uw gegevens door via het contactformulier en wij proberen u dan zo snel mogelijk een antwoord te geven.

Bijkomende interessante links:

www.passiefhuisplatform.be 
www.recticelinsulation.be
www.woodforum.be/nl/toepassingen/constructiehout